Pomocy, przepisy, jak jechać ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariombm
    Classic
    • 2011
    • 27

Ja chyba jakiś niedzisiejszy jestem. Dopłacać 20 tys, żeby się komuś podobało??? Rozumiem kupić passata, bo jest ładniejszy, większy itp itd, ale kupić dla klienta?
    No chyba, ze będzie to miało przełożenie na sprzedaż i jako "pan w passacie" będziesz miał zysk o 20 tys większy niż "pan w skodzie".
  • seba12a
    Ambiente
    • 2010
    • 142

Mam pytanie co zrobic w tej sytuacji jak mam zielone całe czyli mozliwośc kolizji. Czy mam zatrzymać sie na stopie ? Niby swiatła sa ważniejsze od znaków pionowych ale ten stop stoi z 20m za sygnalizacja swietlną. więc zatrzymywac sie na stopie czy jechać i nie zwazać na tramwaje bo miałem zielone...

Nie było by tematu ale trąbili na mnie i musiałem wyjść z fury i rzucić miesem.

Nie wiem do czego te swiatła bo czemu one nie stoją przed przejazdem :? A jak mialem zielone to i tak tramwaj jechał...

Światła jednak nie są do przejścia.

Zarabiam - podatek, lokata - podatek, kupuje auto -podatek, benzyna - 3zł podatku, sprzedaje samochód podatek. Ile % zostaje z moich pieniędzy ? 20% ?

Komentarz

• leff
      Elegance
      • 2004
      • 862

na zielonym jedziesz a dalej na stopie stajesz

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• krzysiek13
        L&K
        • 2010
        • 1155

Zależy od interpretacji - czy stop jest oprócz świateł, czy w razie awarii. 20 metrów odległości, więc raczej pierwsza opcja. Po prostu trzeba uważać czy tramwaj nie jedzie :twisted: wyjeżdżając z osiedla mam podobnie, ale czerwone i migające żółte. Bywa, że tramwaj przejeżdża gdy nie mam czerwonego

To jest Anglia, Indie, Australia, lustrzane odbicie, czy coś innego?
        Octavia

Komentarz

• seba12a
          Ambiente
          • 2010
          • 142

no właśnie mnie obtrąbili a ja wysiadłem i Pytam sie po ch... trąbisz. A oni Bo masz zielone światło. A ja: A kurwa znak stop z jakiej okazji ? A oni bo masz zielone światło. Zaje.. drzwiami wsiadłem, przepusciłem tramwaje i przejechałem.

Uważam, że ten stop powinien być na światłach i wtedy by nie obowiazywał. A on jest za światłami więc obowiązuje. Do tego jeszcze zielone kolizyjne...
          Zarabiam - podatek, lokata - podatek, kupuje auto -podatek, benzyna - 3zł podatku, sprzedaje samochód podatek. Ile % zostaje z moich pieniędzy ? 20% ?

Komentarz

• krzysiek13
            L&K
            • 2010
            • 1155

seba12a, miałeś rację. Ogólnie to niech zczezną ci, którzy trąbią jak ktoś zwalnia przed torami, żeby się rozejrzeć
            Octavia

Komentarz

• seba12a
              Ambiente
              • 2010
              • 142

polska okrągłe skrzyzowanie - ale nie rondo XD

Komentarz

• bradley
                L&K
                • 2008
                • 1465

Tam sa 2 pasy ruchu? Dlaczego sygnalizator, znak pionowy oraz poziomy sa z lewej strony?
                Chyba, ze to Anglia

Przed przejazdem masz sie zatrzymac i upewnic sie czy nic nie jedzie.
                VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• krzysiek13
                  L&K
                  • 2010
                  • 1155

Zamieszczone przez seba12a
                  polska okrągłe skrzyzowanie - ale nie rondo XD
                  W końcu zrozumiałem co to jest tak jak pisze bradley, jeśli masz ograniczoną widoczność zatrzymaj się i upewnij
                  Octavia

Komentarz

• seba12a
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 142

dodałem zdjecie z google maps, tylko nie pamietam czy sygnalizacja przed pasami czy za pasami bo szybko jechałem.

[ Dodano: Czw 27 Sty, 11 16:31 ]
                    Zamieszczone przez bradley
                    Tam sa 2 pasy ruchu? Dlaczego sygnalizator, znak pionowy oraz poziomy sa z lewej strony?
                    Chyba, ze to Anglia

Przed przejazdem masz sie zatrzymac i upewnic sie czy nic nie jedzie.
                    Bo to skrzyżowanie o kształcie ronda.

Dzwoniłem do niebieskich to powiedział że ten stop stoi 20m za swiatłami więc nalezy sie zatrzymać.

Komentarz

• looker
                      RS
                      • 2008
                      • 1886
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Oczywiście, że STOP obowiązuje. Poza tym - jest tam linia BEZWARUNKOWEGO zatrzymania więc ci co trąbili niech wezmą jakieś lekcje z nauki jazdy i może jeszcze trochę pożyją.
                      Jeszcze jedno - jeśli mówili, że masz zielone to też mieli rację bo powinieneś przejechać na zielonym i poczekać na STOP-ie. Stojąc w tym przypadku na zielonym robisz źle. Jest tam miejsce na 3 auta czekające na zatrzymanie, upewnienie się czy nie jedzie tramwaj i jazdę.
                      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• seba12a
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 142

Zamieszczone przez looker
                        Oczywiście, że STOP obowiązuje. Poza tym - jest tam linia BEZWARUNKOWEGO zatrzymania więc ci co trąbili niech wezmą jakieś lekcje z nauki jazdy i może jeszcze trochę pożyją.
                        Jeszcze jedno - jeśli mówili, że masz zielone to też mieli rację bo powinieneś przejechać na zielonym i poczekać na STOP-ie. Stojąc w tym przypadku na zielonym robisz źle. Jest tam miejsce na 3 auta czekające na zatrzymanie, upewnienie się czy nie jedzie tramwaj i jazdę.
                        Nigdzie nie pisałem, że zatrzymałem sie przed światłami.

Zatrzymałem się przy stopie, przed linią, a za mną były 3 auta (miedzy światłami a stopem) które zaczęły trąbić ^^ Wysiadłem i spytałem sie po ch.. trąbią. Ktoś by sie wystraszył, spanikował i pod tramwaj by wjechał. A oni cały czas bo zielone

Oni w kółko mówili, że mam zielone i mam sie nie zatrzymywać na stopie bo mam zielone XD a ja sie zatrzymałem przed znakiem stop. Zielone minąłem 20m wczęsniej.

Jeszcze nie jestem takim niedorozwojem, żeby stac 20m przed znakiem i na zielonym.

Komentarz

• looker
                          RS
                          • 2008
                          • 1886
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez seba12a
                          no właśnie mnie obtrąbili a ja wysiadłem i Pytam sie po ch... trąbisz. A oni Bo masz zielone światło.
                          Tym się zasugerowałem.
                          OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                          SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• seba12a
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 142

Oni myślą, że zielone dotyczy przejazdu przez tory i ścieżki rowerowej. A te światła dotyczą nie wiem czego :?

Te światła jednak nie są do przejścia

Komentarz

• krzysiek13
                              L&K
                              • 2010
                              • 1155

Światła w bezsensownym miejscu są ustawione. W dodatku, z tego co widać, rosną sobie krzaczki pięknie ograniczające widoczność. Nad tym nie ma co myśleć. To jest wszystko bez sensu.
                              Octavia

Komentarz

• bradley
                                L&K
                                • 2008
                                • 1465

Gdyby znak stopu byl pod sygnalizatorem, wtedy moglbys go olac. A tak stop jest za sygnalizatorem i jest jeszcze znak poziomy.
                                VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• seba12a
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 142

Zamieszczone przez k085
                                  Światła w bezsensownym miejscu są ustawione. W dodatku, z tego co widać, rosną sobie krzaczki pięknie ograniczające widoczność. Nad tym nie ma co myśleć. To jest wszystko bez sensu.
                                  Właśnie nie wiem po co te światła.

no krzaki to sa niezłe aż do samych torów, dobrze, że tramwaj wysoki

Komentarz

• arci9
                                    RS
                                    • 2004
                                    • 2007

IMO ja bym traktował jako jedno skrzyżowanie, zielone jadę i jak zwykle patrzę czy dodatkowo nic nie jedzie.A znaki pionowe lub poziome mają zastosowanie gdy w tym przypadku nie działa sygnalizacja. STOP wiadomo trzeba się zatrzymać a linia mówi dodatkowo gdzie.

Komentarz

• Yarwa
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 915
                                      • BMW

tak szybko przeleciał posty ale jakoś nie wpadło mi w oko czy kolega napisał gdzie ta sytuacja jest. A jest to we Wrocławiu na Powstańców Śląskich, na pseudo rondzie, wszyscy mówią ze to rondo a to nie jest rondo tyle że w kształcie koła.
                                      Znak stop jest tam od lat i cały czas obowiązuje (stop to stop i już), światła dodali jakieś dwa miechy temu, poza tym zdjęcie jest stare bo teraz jeszcze są przemalowane pasy na jezdni i pasem środkowym można także jechać prosto.
                                      Panowie dodali światła na całym tym pseudo rondzie pewnego dnia i sparaliżowali pół Wrocławia tym ruchem. Pierwszego gdy je postawili ludzie jechali do pracy 30-60min dłużej.
                                      Jak to zwykle bywa w naszym kraju dorzucili światła, znak itp. nie analizując całej sytuacji i są przez to takie sytuacje dyskusyjne.
                                      Jako ciekawostka, aby dojechac do tego miejsca nalezy jechać ul. Powstańców Śląskich od miasta w kierunku autostrady, i na odcinku 500m na tych Powstańców, jest znak informujący o tym, że są tam 2 pasy ruchu a na jezdni sa wrysowane 3 pasy, albo odwrotnie, już nie pamiętam. I bądź tu mądry.

Komentarz

• seba12a
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 142

Zamieszczone przez Yarwa
                                        tak szybko przeleciał posty ale jakoś nie wpadło mi w oko czy kolega napisał gdzie ta sytuacja jest. A jest to we Wrocławiu na Powstańców Śląskich, na pseudo rondzie, wszyscy mówią ze to rondo a to nie jest rondo tyle że w kształcie koła.
                                        Znak stop jest tam od lat i cały czas obowiązuje (stop to stop i już), światła dodali jakieś dwa miechy temu, poza tym zdjęcie jest stare bo teraz jeszcze są przemalowane pasy na jezdni i pasem środkowym można także jechać prosto.
                                        Panowie dodali światła na całym tym pseudo rondzie pewnego dnia i sparaliżowali pół Wrocławia tym ruchem. Pierwszego gdy je postawili ludzie jechali do pracy 30-60min dłużej.
                                        Jak to zwykle bywa w naszym kraju dorzucili światła, znak itp. nie analizując całej sytuacji i są przez to takie sytuacje dyskusyjne.
                                        Jako ciekawostka, aby dojechac do tego miejsca nalezy jechać ul. Powstańców Śląskich od miasta w kierunku autostrady, i na odcinku 500m na tych Powstańców, jest znak informujący o tym, że są tam 2 pasy ruchu a na jezdni sa wrysowane 3 pasy, albo odwrotnie, już nie pamiętam. I bądź tu mądry.
                                        Pomyliłeś strony. Tu chodzi o stronę południową i tam tylko z jednego można przejecheć przez te tory. Zdjęcie odpowiada sytuacji, tylko nie ma świateł,

Zamieszczone przez arci9
                                        IMO ja bym traktował jako jedno skrzyżowanie, zielone jadę i jak zwykle patrzę czy dodatkowo nic nie jedzie.A znaki pionowe lub poziome mają zastosowanie gdy w tym przypadku nie działa sygnalizacja. STOP wiadomo trzeba się zatrzymać a linia mówi dodatkowo gdzie.
                                        To po co zielone światło ? Nie rozumiem. Zielone kolizyjne mówi, że jadąc na wprost też możesz mieć kolizje ? Wydawało my się, że na zielonym kolizyjnym, trzeba uważać przy skretach na samochody z przeciwka i pieszych po lewej i prawej.

Akurat jak miałem zieleon nadjechały tramwaje i nie zwolniły nawet...

Komentarz

Pracuję...